Kaneelpoeder

Kaneelpoeder is een specerij dat bijna in elke keuken te vinden is. Het wordt in vele gerechten gebruikt. Waar gebruik jij het voor?

Kaneelpoeder kan je aan warme of koude gerechten toevoegen. Echte klassiekers zijn stoofperen, appelgebak, speculaas en wentelteefjes. In Nederland wordt het voornamelijk voor zoete gerechten gebruikt, maar wist je dat het ook lekker is in hartige maaltijden? Lees hieronder enkele toepassingen waarbij kaneelpoeder gebruikt kan worden.

Het gebruik van kaneelpoeder

In hartige gerechten zorgt kaneel voor een lekkere, warme, kruidige en licht pittige smaak.

Bergje kaneelpoeder

Gebruik kaneelpoeder pas op het laatste moment. Want als je de poeder te lang verwarmt, kan deze een bittere smaak krijgen. Houd er ook rekening mee dat je gerecht kan verkleuren door het gebruik van kaneelpoeder. Als je kaneelstokjes gebruikt, heb je dit probleem niet.

Kaneelpoeder is te gebruiken in veel gerechten. Hieronder vind je een aantal idee├źn:

Tomatensoep of saus

Houd je van iets warms en kruidigs? Voeg dan 1 of 2 theelepels toe aan je tomatensoep of saus. De soep of saus krijgt op deze manier een heerlijk kruidige, warme smaak.

Gehaktballen

Gehaktballen krijgen een lichtzoete en Oosters tintje als je er een beetje kaneel bij doet. Voor kruidige gehaktballen gebruik je voor 500 gram gehakt ongeveer 2 theelepels kaneelpoeder en 4 theelepels komijnpoeder.

Vleesmarinades

Een theelepel in een vlees marinade geeft extra geur en smaak. Kaneel in combinatie met andere specerijen, zoals gember, kardemom koriander zorgen voor een onweerstaanbare marinade.

Beslag

Pannenkoeken-, wafel- of muffin-beslag krijgt een heerlijk karakter als er een beetje kaneelpoeder in gestrooid wordt. Het beslag zal wel een beetje verkleuren door de bruine poeder.

Warme dranken

Cappuccino of warme chocolademelk krijgen extra smaak als je er wat kaneelpoeder overheen strooit.

Zelf kaneelpoeder malen

Je kunt de poeder kant-en-klaar kopen, maar je kunt het ook zelf malen! Als je kaneelstokjes in een specerijenmaler maalt, heb je een eigengemaakte kaneelpoeder.

Vaak is de smaak dan nog geuriger en sterker dan kant-en-klare poeder. Dit komt doordat de smaak en geur van poeder vrij snel vervliegt. Bij kaneelstokjes duurt het veel langer voordat ze hun smaak verliezen. De beste kaneelpoeder maal je daarom zelf, maar maal niet te veel te gelijk!