Kaneelstokjes

Weet jij al wat je allemaal kunt met kaneelstokjes? De licht aromatische geur van deze stokjes zorgen voor vele, heerlijke toepassingen.

Kaneelstokjes zijn niet om op te eten. De stokjes laat je meestoven of koken in gerechten. Net voor het opdienen, moeten de stokjes uit het gerecht gehaald worden.

De stokjes geven alleen geur en smaak af. Het geeft geen kleur af. Dus appelmoes waarin een kaneelstokje heeft mee gestoofd, wordt niet bruin! Dat is natuurlijk goed om te weten, maar waar kan je de stokjes allemaal voor gebruiken? Lees hieronder 7 manieren hoe je kaneelstokjes kan gebruiken.

1.   Zelfgemaakte appelmoes met kaneel

Zelfgemaakte appelmoes is het allerlekkerst met een vleugje kaneel. Om appelmoes te maken schil je 4 appels, ontdoe ze van het klokhuis en snijd ze in stukken.

Vijf kaneelstokjes

Doe de stukken appel in een steelpannetje met een piepklein beetje water. Doe er vervolgens een kaneelstokje in, deksel op de pan en laat het 10 minuten op zacht vuur koken. Haal dan het kaneelstokje weer uit de pan en prak, stamp of pureer de appels tot een moes.

2.   Kaneelsuiker

Kaneelsuiker is gemakkelijk zelf te maken. Gebruik voor 500 gram suiker 3 tot 4 kaneelstokjes. Doe de suiker samen met de stokjes in een pot en laat het minstens 2 weken staan. Na 2 weken hebben de stokjes hun smaak en geur aan de suiker afgegeven.

Wat de stokjes niet hebben afgegeven is hun kleur. De suiker blijft hierdoor mooi wit, maar met de smaak van kaneel!

3.   Kaneelrijst

Laat een gebroken kaneelstokje meekoken in de rijst. De rijst krijgt hier een heerlijk, subtiel Oosters tintje van. In combinatie met wat noten en gedroogd fruit is je rijst een verrassend lekkere maaltijd geworden.

4.   Indiase curry’s of herfstachtige stoofpotten

Indiase curry’s en herfstachtige stoofpotten kunnen op smaak gebracht worden met kaneelstokjes. Laat de stokjes meestoven voor een kruidig resultaat.

5.   Kaneelwater voor koffie of thee

Kaneelwater maak je door in 1 liter water 2 kaneelstokjes 8 uur te weken. Het water kan je dan gebruiken voor thee of koffie met een extra smaakje.

6.   Warme chocolademelk met kaneel

Warme chocolademelk krijgt een warme geur en extra smaak met kaneel. Kook chocolademelk in een pannetje met een gebroken kaneelstokje. Laat het stokje 10 minuten trekken of sudderen voor gebruik.

7.   Kaneel in combinatie met custard/pudding

Voor een vleugje kaneel aan custard pudding kook je eerst melk met een gebroken kaneelstokje. Laat het stokje ongeveer 10 minuten in de melk trekken. Haal het stokje uit de melk voordat je de pudding gaat maken.