Ceylon Kaneel

De kaneel die het meest in Europa verhandeld wordt is de Ceylon kaneel. Wil je meer weten over deze soort kaneel, lees dan snel verder!

Ceylon kaneel is een van de vele kaneelsoorten die er zijn. In Europa is deze kaneelsoort het meest bekend en wordt het meeste gebruikt. Het komt oorspronkelijk uit Sri Lanka. Tegenwoordig wordt de kaneelboom op meerdere plekken in de wereld geteeld. De belangrijkste producenten zijn: Sri Lanka, Indonesië, Vietnam en China.

Maar hoe smaakt en ruikt deze kaneel? Waar gebruik je het voor en zijn er bijwerkingen? Al deze vragen worden hieronder beantwoord.

Geur en smaak

Ceylon kaneel heeft iets mild kruidigs, zoet met een vleugje citrus. De geur van kaneel is licht, aangenaam kruidig.

Hoe herken je Ceylon kaneel?

Ceylon kaneelstokjes

Ceylon kaneel kan je alleen herkennen in de vorm van kaneelstokjes. De kleur is dan lichtbruin. De stokjes zijn opgerold als een sigaar en voelen redelijk zacht aan. Het is gemakkelijk om ze doormidden te breken.

Kaneelpoeder

Als je in Nederland kaneelpoeder koopt waar “kaneel” op de verpakking staat, wordt daar altijd de Ceylon kaneel mee bedoeld. Je kunt in poedervorm niet zien welke kaneelsoort er gebruikt is. Daarom moet je uitgaan van wat op de verpakking staat.

Het gebruik van Ceylon kaneel

De milde, zoete smaak van Ceylon kaneel zorgt ervoor dat het erg goed smaakt bij zoete gerechten. In Nederland wordt kaneel daarom ook veel in gebak en koekjes verwerkt. Ook koffie, thee en chocolademelk kunnen heerlijk op smaak gebracht worden met kaneel.

Laat deze kaneelsoort in de vorm van poeder nooit te lang meestoven. De smaak wordt dan bitter.

Giftige stof, coumarine

Kaneel staat bekend om een giftige stof. Deze giftige stof wordt “coumarine” genoemd. Als je hier veel van binnenkrijgt, kan je er hoofdpijn, lever- en nierschade aan overhouden. Gelukkig is deze stof in Ceylon kaneel heel erg laag. Kaneel is juist erg gezond. Lees hier waarom dat is.

In Cassia kaneel komt deze stof iets meer voor. Maar ook bij deze kaneelsoort is een normaal gebruik nog steeds veilig.